Een levensregel voor beginners

Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven

EAN: 9789401480833
Publicatiedatum:  19-10-2021
Product: Paperback / softback
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 128

    Bestelbaar , beschikbaar op 19/10/2021

   Retour mogelijk binnen 30 dagen na levering

   Gratis geleverd vanaf € 20,00

Benedictus noemt zijn levensregel uitdrukkelijk een 'regel voor beginners'. Zowel de novice als de abt blijven hun leven lang beginners. Een levensregel voor beginners vertaalt het benedictijnse leven naar vormen van samenleven en samenwerken buiten de muren van het klooster: een gezin, het werk, een organisatie.

De soepele benedictijnse spiritualiteit is hiervoor uitermate geschikt. Zij is eenvoudig, weinig spectaculair en down-to-earth. Ze sluit goed aan bij een spreuk uit de zentraditie: 'Vóór de verlichting: hout hakken en water putten; ná de verlichting hout hakken en water putten.' De benedictijnse spiritualiteit streeft dus niet naar heel nieuwe inzichten of spectaculaire mystieke ervaringen. Het gaat erom hetzelfde ánders te doen. Een levensregel voor beginners kan een bron zijn van levenselan, levensoriëntatie en levensstijl.

Wil Derkse raakte als geassocieerd lid van de benedictijnse Sint-Willibrordsabdij nabij Doetinchem vertrouwd met deze bron van geestelijke vitaliteit. Hij probeerde eruit te putten in het vormgeven van zijn alledaagse leven en dertig jaar werken als leidinggevende, onder meer als hoogleraar filosofie verbonden aan de TU Eindhoven, de Radboud Universiteit en de Open Universiteit.

Boeiend essay over het toepassen van de benedictijnse inspiratie op het dagelijks leven

  EAN: 9789401480833
  Auteur: 
  Uitgever: Terra - Lannoo, Uitgeverij
  Publicatiedatum:   19-10-2021
  Product: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 141 mm
  Breedte: 211 mm
  Dikte: 12 mm
  Gewicht: 208 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 128
  Trefwoorden:   benedictijnen;spiritualiteit